KCO plantenkeuring tijdens de NOV dag van 3 oktober 2009

Onderstaand artikel is gepubliceerd
in OrchideeŽn 2010 nummer 1

Evenals vorig jaar was de KCO (Keurings Commissie OrchideeŽn) aanwezig tijdens de NOV-dag op 3 oktober in de Botanische tuinen te Utrecht. Ook nu konden we weer rekenen op al het schone wat onze hobby te bieden heeft, want het was duidelijk te zien dat alle aangeboden planten met veel liefde en aandacht waren gekweekt. Maar zoals altijd zijn er dan weer planten die net iets beter scoren, waardoor ze als winnaars worden gekwalificeerd.

Bij de eerste prijs kwamen we uit bij een oude bekende, namelijk Math Hoenjet. Math die vorig jaar vier van de vijf gouden oorkondes in de wacht wist te slepen met zijn miniaturen. Een ervan, Lepanthes astrophora behaalde toen 9.2 punten, de hoogste score van de keuring. Ook dit jaar was zijn Lepanthes astrophora er weer bij.

Math die deze plant gematigd kweekt vond naar eigen zeggen zijn plant kwalitatief iets minder dan vorig jaar, maar dit was te wijten aan de langere warmere periodes deze zomer. Dat ook de keurmeesters dit niet ontgaan was, bleek wel uit de iets lagere waardering: dit jaar geen 9.2 maar 8.8 punten.

Math meende dat de keuring dit jaar strenger was, of de planten waren allemaal iets minder want er was geen gouden waardering. Wel bleek de plant van Math wederom de hoogste waardering te hebben gekregen. Alleen dit jaar moest hij de eerste prijs delen met collega kweker Hennie van den IJssel. Math die nog 7 zilveren waarderingen kreeg voor de overige ingezonden miniaturen mag wel spreken over kweekresultaten van formaat. Samen met de vier bronzen waarderingen van Wil Riksen en de twee zilveren waarderingen van Ed Thalen kan Kring Mergelland rustig spreken van een prachtig resultaat.

Hennie van den IJssel, lid van de orchideeŽn vereniging ’t Gooi, behaalde zijn Masdevallia herradurae met 8.8 punten ook de eerste prijs. Hennie is een echte Masdevallia liefhebber en daarom is de kweekruimte hier op afgestemd. Hij kweekt de plantjes in een ruimte van 170m X 270m. Het is een soort kleine serre, waarvan de zuidwest kant van dubbelglas is. In het dak, wat bekleed is met dakleer zit alleen een draairaam van 60cm x 90cm en een ventilator. Het geheel is afgestemd op het kweken van planten die koel en met wat minder licht kunnen groeien en bloeien. Aan een van de wanden heeft hij een soort dakje gemaakt van oud Hollandse dakpanen. Op elke pan zit een kunststof matje waarop de plantjes zijn vastgebonden met alleen wat levend sfagnum om het wortelkluitje. Na 2 jaar zijn de worteltjes door het matje heen gegroeid en kruipen ze over de natte dakpanen verder naar beneden. Ze hechten zich hier ook aanvast en hebben het goed naar hun zin. Dit idee is ontstaan na het lezen van de artikelen van de heer H.G.Kronenberg in het jaargang 1996 van het
N.O.V. blad.

De leden van de KCO kijken weer voldaan terug op een geslaagde NOV dag.

Wilt u ook eens met trots gekweekte planten deelnemen aan een keuring? Dat kan, de KCO zal ook volgend jaar weer aan een aantal evenementen hun medewerking verlenen, zoals 20 maart een tafelkeuring in OrchideeŽnhoeve te Luttelgeest. Verder verzorgen we keuringen tijdens kring bijeenkomsten en tentoonstellingen waarbij kringen hun orchideeŽn tentoonstellen.

Wim de Groot