Druk bezochte KCO tafelkeuring in Huissen 8 mei 2010

Het was de eerste keer dat de NOV jaarvergadering werd georganiseerd bij stichting EPRIC in Huissen. Tijdens deze dag was er orchideeŽn verkoopmarkt voor liefhebbers en daaraan gekoppeld een tafelkeuring van de KCO. Een grote verscheidenheid van ca. 60 inzendingen met bijzonder mooie orchideeŽn, zelfs vanuit Duitsland, die ons werden aangeboden. Voor de eerste maal hebben er ook drie Duitse keurmeesters deelgenomen aan onze tafelkeuring en zeker niet voor de laatste keer. Een goede samenwerking lijkt in wording, want ook wij kunnen als keurmeesters een uitnodiging verwachten voor een internationale tentoonstelling in Aken medio februari 2011.

Al werden er die dag vele mooie en vaak bijzondere planten aangeboden, de hoogst gewaarde planten waren van ťťn eigenaar, namelijk Rogier v. Vugt. Hij zag kans de eerste 4 plaatsen te bezetten.
De 1e prijs (9,7) krijg hij voor Ponerorchis graminifolia wit/donker paars en de 2e (9,3) voor zijn Ponerorchis graminifolia. beide hebben uiteraard dezelfde kweekwijze.
Het zijn plantjes uit Japan, waar men sommige orchideeŽn tot edel heeft verklaard. (zie bij Neofinetia) Ponerorchis echter is niet edel en heeft geen lange teelthistorie maar wel erg leuk en momenteel mateloos populair in Japan. Dit komt omdat het plantje erg variabel is in kleur en ook snel vanuit zaad is op te kweken, wat het veredelen tot een lonende business maakt. Op de keuring zijn deze twee verschillende klonen onderscheiden met goud. Ook kregen deze plantjes enorm veel aandacht van het publiek.
Het zijn aardorchideetjes welke een winterrust kennen. Tijdens deze rust is het hele plantje niets meer dan een klein knolletje wat koel en redelijk droog gehouden moet worden,

bijvoorbeeld in wat licht vochtige grond in de groentenla van de koelkast. In maart moet je ze warmer zetten en als de knolletjes scheutjes beginnen te tonen is het tijd om ze (opnieuw) op te potten. Hij gebruikt hiervoor een mengsel van een deel veenmos en twee delen Kanuma, dit is een granulaat van vulkanisch as wat gewonnen wordt in Japan. In Japan worden veel orchideeŽn in dit substraat gekweekt maar in Nederland is het alleen verkrijgbaar bij de betere Bonsai kweker. Zodra de planten beginnen te groeien mag het substraat niet meer uitdrogen en moeten de planten in de halfschaduw en redelijk warm staan. Kanuma heeft de goede eigenschap om donker te verkleuren als het vochtig is. Zodra de Kanuma dus lichtgeel wordt is het absoluut tijd om water te geven. Vanaf de bloei mogen ze ook regelmatig wat mest. Hiervoor gebruik t hij ťťn maal in de drie weken 21-7-21) op de halve aanbevolen dosering. Hierop groeien ze optimaal en is het aantal knolletjes dat aan het einde van het seizoen geoogst wordt dan ook groter dan het aantal dat geplant was. Wanneer het loof afsterft, begint het verhaal weer van voor af aan.

De 3e prijs (9,1) Neofinetia falcata 'Tamakongo' heeft in Japan een speciale status en diverse vormen van deze soort worden aldaar tot Fuukiran (Edele orchidee) verheven. De soort wordt in zijn speciale vormen al 300 jaar verzameld, een hobby die exclusief was voor de adel. Alles wat afweek in bloem of bladkleur/ bloem of bladvorm, mocht door het 'gewone' volk niet  gehouden worden. De Neofinetia falcata 'Tamakongo is er daar een van. Deze vorm wijkt af door het compacte dikke blad en de bloemen die afwijken door de niet terug klappende bloemblaadjes en een korter spoor. In hun Japanse thuisland kennen ze koele redelijk droge winters en warme vochtige zomers. In cultuur zien de planten dit ook graag terug gecombineerd met veel licht en goede luchtstroming, net als aan de hun nauwe verwante Vanda.

Rogier zelf kweekt zijn Neofinetia's op de traditionele manier, dat wil zeggen opgepot op een bol van veenmos. De oppot methode is nogal een verhaal apart maar de holle veenmosbol zorgt ervoor dat de wortels in sfagnum kunnen groeien maar wel weer snel opdrogen wat nog versterkt wordt door het feit dat de mosbol in een stenen pot staat wat het opdrogen versneld. (zie voor een uitgebreide demo waarin Rogier stap voor stap het oppotten toont http://www.nov-orchidee.nl/bb/viewtopic.php?t=780 De veenmos bol wordt met een handsproeiertje nat gesproeid, zodra de mosbol kurkdroog is in de groeitijd, en als de bol een week (of twee) kurkdroog is in de winter. Van het voorjaar tot het najaar krijgen ze ongeveer eenmaal per maand een lichte mestoplossing in het sproeiwater. De planten staan in de kas maar er zijn goede resultaten geboekt met Neofinetia falcata die op deze manier zijn opgepot op de vensterbank.

De 4e prijs (9,0) was voor Orchis morio. Eigenlijk heet deze soort vandaag de dag Anacamptis morio maar deze naam lijkt voor de kenners onnatuurlijk en wil daarom nog niet echt aanslaan. De Nederlandse naam Harlekijn blijft gelukkig wel zoals deze is. De plant is een typische aardorchidee en komt voor in het grootste deel van Europa. Ook in Nederland kun je hem tegenkomen. Soms in enorme aantallen tegelijk zoals op Texel en in Zeeland. Toch is deze soort landelijk gezien erg in aantal afgenomen en staat hij dit moment te boek als bedreigd. De plant staat bekend als lastig te kweken en dat vond Rogier zelf ook iedere keer, wanneer hij de plant had aangeschaft en deze in het stenige leemachtige mengsel liet staan waarin hij hem had gekocht. Na de grond in zijn natuurlijke habitat te hebben bekeken, constateerde Rogier dat dit erg rijk was aan organisch materiaal en ook behoorlijk vochtig was. Zodoende heeft hij besloten een mengsel van gelijke delen potgrond, perliet en schoon wit zand te gebruiken. Een substraat wat hij het ‘Judith Prins’ mengsel noemt, daar zij het veelvuldig gebruikt voor haar Cypripediums. Alleen voegt hij er voor de ‘Harlekijn’ wel wat kalk aan toe. Dat beviel de planten zeer goed. Het gekeurde exemplaar vermeerderde zich van twee naar zes planten in ťťn seizoen. Alleen als het in de winter ook overdag door blijft vriezen zet hij hem in een vorstvrije schuur. De grond laat hij nooit uitdrogen en wordt zelfs behoorlijk vochtig gehouden in het voorjaar.
De bemesting is zeer licht. Af en toe wat opgeloste vloeibare orchideeŽnmest.