Inleiding tot het kweken van orchideeën

 

Het orchideeën geslacht behoort tot een van de grootste planten geslachten van de wereld. Er zijn meer dan 20.000 soorten bekend en geregeld worden er meer gevonden. Over de hele wereld zijn orchideeën te vinden, ook in Europa, Noord Amerika en noordelijke streken van Azië.

In de warmere streken groeien orchideeën vaak op bomen, op takken en op twijgen, vaak met de wortels in de lucht. Deze worden epifitische orchideeën genoemd. Op rotsen groeien de lithofitische soorten en in de aarde groeien de terristische orchideeën soorten.

In de koelere streken in het Noorden en het Zuiden van de wereldbol groeien hoofdzakelijk terristische soorten. In Europa en vaak ook elders op de wereld zijn deze gewoonlijk beschermd en mogen niet geplukt of uitgegraven worden.

Alle orchideeën-soorten zijn beschermd, import en export zijn streng gereguleerd.

Zeer veel orchideeën liefhebbers in Nederland kweken tropische orchideeën op de vensterbank, in vitrines of in kassen of in de tuin de z.g Europese orchideeën.

Om zoveel mogelijk van elkaar te leren en om gezellig met elkaar over de hobby met gelijk gestemden te kunnen praten worden zij lid van de Nederlandse Orchideeën Vereniging en één of meerdere Kringen of Werkgroepen. Deze Kringen, een onderdeel van de NOV komen gewoonlijk eens in de maand bijelkaar.
Er worden lezingen gegeven, planten verkoop, tentoonstellingen en excursies georganiseerd, geruild, orchideeën boeken uitgeleend en nog meer, naar gelang de talenten en actieve instelling van de betreffende kring-besturen. De NOV en de Kringen geven periodiek tijdschriften uit.